torsdag 9. juni 2011

Fra øremerking av statstilskudd til innlemming i rammebevilgningene til kommune

Tilbudet til barn med nedsatt funksjonsevne i barnehage er i mange kommuner svært mangelfullt. Frem til januar 2011 har mange barn med nedsatt funksjonsevne fått tilrettelegging finansiert ved øremerkede statlige midler. Lovgivningen om tilrettelegging til barn med nedsatt funksjonsevne i barnehage er fragmentarisk, vag og inneholder i begrenset grad rettigheter. Spørsmålet er om kommunene kommer til å opprettholde dagens tilbud eller om kommunene kommer til å redusere finansieringen av barnehagetilbudet til barn med nedsatt funksjonsevne?

I forarbeidene til barnehageloven står det at ”tilrettelegging ofte vil medføre ekstrakostnader for barnehageeier. Staten gir derfor et tilskudd til tiltak for barn med nedsatt funksjonsevne i barnehage.”[1] Frem til januar 2011 har det statlige tilskuddet vært øremerket til barn med nedsatt funksjonsevne. Norske kommuner fikk i 2008 om lag 829 millioner kroner til tilskuddsordningen fra staten.[2] I rundskriv om statstilskudd står følgende: ”Det påligger også kommunen å yte det som er nødvendig av egne midler, i tillegg til tilskuddet fra staten, for å gi disse barna et tilbud i ikke-kommunale eller kommunale barnehager.”[3] Diagrammet nedenfor viser hvordan den prosentvise fordelingen var i en norsk kommune i 2009.

Diagram 1: Statlig og kommunalt tilskudd i en norsk kommune i 2009.[4]

Diagram 1 viser tydelig at det øremerkede statstilskuddet har dekket størsteparten av utgiftene til tilrettelegging. Statstilskuddet har sikret at mange barn med nedsatt funksjonsevne har fått tilrettelegging. Ved innlemmingen av det øremerkede statstilskuddet i ramme-bevilgningene til kommunen er det overlatt til kommunen å overholde finansieringsplikten etter barnehageloven § 13.[5]

Fjerningen av øremerkingen av statstilskuddet betyr at kommunene ikke lengre har plikt til å benytte midlene til tilrettelegging til barn med nedsatt funksjonsevne. I stortingsmelding nr. 41 uttrykker departementet følgende om fjerningen av øremerkingen av statstilskuddet: ”Departementet vil følge nøye med på utviklingen og eventuelt vurdere å sette inn tiltak hvis det blir nødvendig.”[6] Det er nærliggende å spørre om lovgivningen ikke allerede på nåværende tidspunkt bør tydeliggjøres for å sikre at barn med nedsatt funksjonsevne får tilfredsstillende tilrettelegging i barnehagen. Innlemmingen av det øremerkede statstilskuddet i rammebevilgningene til kommunene kan medføre et behov for å gi barn med nedsatt funksjonsevne en sterkere rettsstilling.

Dersom noen kjenner til at kommunen har redusert størrelsene på tilskuddsmidlene er det flott om dere tar kontakt!

[1] Ot.prp.nr. 72 (2004-2005) s. 75

[2] St.meld.nr 41

[3] Rundskriv F-02-10 (2010) s. 16

[4] Levanger kommune (2009)

[5] Lauvik (2011)

[6] St.meld.nr 41 s. 98




1 kommentar:

  1. Jeg vil anbefale alle som leter etter forretningslån til Le_Meridian, de hjalp meg med lån på fire millioner dollar for å starte opp quiltingsvirksomheten, og det var raskt. Når jeg fikk et lån fra dem, var det overraskende hvor lett de hadde å jobbe med. De kan finansiere opp til $ 500.000.000.000 (fem hundre millioner dollar) i alle regioner i verden så lenge det kan garanteres 1,9% avkastning på prosjektene. Prosessen var rask og sikker. Det var definitivt en positiv opplevelse. Unngå svindlere her og ta kontakt med Le_Meridian Funding Service On. lfdsloans@lemeridianfds.com / lfdsloans@outlook.com. WhatsApp ... + 19893943740. hvis du leter etter forretningslån.

    SvarSlett