mandag 7. juni 2010

Stine sin historie (sak 1)

NAV yter opplæringspenger til ledsager ved behandlingsopphold til barn og unge med funksjonsnedsettelser dersom ledsager er i nær familie til den funksjonshemmede. Barn og ungdom som ikke har familie som kan være med som ledsager får ikke dekket lønn til ledsager. Disse barna og ungdommene må selv betale lønnen til ledsager. Begrensede økonomiske ressurser fører til at mange funksjonshemmede barn og unge ikke kan delta på medisinsk nødvendige behandlingsopphold. Det er ikke tvil om at det i dag eksisterer en forskjellsbehandling mellom barn som har familie som er tilgjengelige som ledsagere og barn som ikke har dette. Det er en urimelig vilkårlighet at ledsager sin familiære relasjon til barn og unge med funksjonsnedsettelser skal være avgjørende for at ledsager får lønn dekket av NAV.


Stine sin historie:

Stine er en 18 år gammel jente med diagnosen Cerebral Parese.De siste årene har Stine vært under omsorg av barnevernet.Hun er avhengig av rullestol for å fungere i dagliglivet. På grunn av sin fysiske funksjonsnedsettelse har hun fått tilbud om et habiliteringsopphold. Stine er helt avhengig av ledsager for å kunne være med på slike habiliteringsopphold. Hun studerer, og har liten mulighet til å dekke lønn til ledsager selv. Ingen hun kjenner har anledning til å være med gratis som ledsager. Stine har en liten familie, og de har ikke mulighet til å være med på turen.

Spørsmålet er om Stine har krav på å få dekket lønn til ledsager på habiliteringsopphold?

NAV hevder i følge Stine at de bare dekker opplæringspenger til slike opphold dersom en person i Stine sin nærmeste familie påtar seg ledsagerrollen.

Barnevernet hevder at finansieringen må være NAV sin oppgave fordi Stine er myndig.

Stine føler at hun faller mellom to stoler; funksjonshemmet og barnevernsbarn, og at hun straffes for dette. Stine mener at folketrygdloven bør forandres slik at NAV kan dekke utgifter til lønn av ledsager som ikke er i nær familie. Stine har vært en aktiv pådriver for endring, og på nåværende tidspunkt er saken til behandling i Stortinget.

Stine betalte selv for ledsager til habiliteringsoppholdet. 

Jeg skal se på dette fra et juridisk perspektiv. Flott om lesere av bloggen som har relevante erfaringer vil dele dette med Stine og meg!

Kontaktinformasjon:

Twitter: @rettigheter
Mail: grethegilstad@gmail.com

Stine har godkjent at jeg legger ut dette på bloggen. Les mer om Stine: http://stinemachlar.blogg.no/

4 kommentarer:

  1. Jeg heter Marie Aune Bardal, og har cerebral parese. Min mening er at ALLE som har behov for det, skal få assistent. -Og da mener jeg ikke bare på habiliteringsopphold. Mange liv blir ødelagt av å ikke ha assistanse, fordi de kan ikke gå ut av huset uten assistent. Jeg tror dwet rett og slett må bli rettighetfestet.

    Jeg kjenner Stine, og vet hun har kjempet mange kamper.
    Viss dere vil lese mer om BPA som en menneskerettighet: gå inn på www.verdigliv.blogg.no

    SvarSlett
  2. Hei Marie,

    Takk for kommentar! Har absolutt forståelse for kampene til Stine og andre barn og unge med funksjonsnedsettelser.

    Følger rådet ditt og tar en bloggen!


    Grethe

    SvarSlett
  3. Stå på! Ikke bare er det urimelig at det kun dekkes om ledsager er i nær familie, det bør også kanskje tenkes at det absolutt ikke er sikkert at en i nær familie er den beste å ha med seg for utbyttet av de ulike behandlingene....

    SvarSlett
  4. Jeg er helt enig med deg. Det er en urimelig vilkårlighet at ledsager sin familiære relasjon til barn og unge med funksjonsnedsettelser skal være avgjørende for at ledsager får lønn dekket av NAV.

    Grethe

    SvarSlett